2009. január 12., hétfő

2009 első felében nyíló kiállítások

Egy énekesnő élete Chicagoban
2009 február 10. és október 18 között The Life of Meresamun: A Temple Singer in Ancient Egypt címmel az Oriental Institute of Chicago is különleges kiállítást rendez. Ez a zenész-papnő, akinek koporsója és múmiája alkotja a kiállítás magját, i.e. 800 körül élt valószínűleg Thébában. Személyén és a többi kiállítási tárgyon keresztül megismerkedhetünk a templomi feladatok, a rítusok, állatkultuszok és orákulumok világával, illetve a nők társadalmi, jogi helyzetével és hivatás-lehetőségeivel az ókori Egyiptomban. A múmia korábbi CT-vizsgálatát egy film mutatja majd be, és a modern kor (ill. a modern látogató) elvárásainak megfelelően, itt is lesz virtuális múmia-kicsomagolás és 3D-s arc- és testrekonstrukció.


Eredeti és másolat a Brooklyn Museumban
A Brooklyn Museumban 2009 február 13. és május 10. között látható az Unearthing the Truth: Egypt’s Pagan and Coptic Sculpture című tárlat. A késő antik (395-642) egyiptomi szobrászatot feldolgozó kiállítás több átdolgozott, újrafestett tárgyat is bemutat, köztük néhány hamisítvány-gyanús darabot. A kiállítás kimondott célja, hogy illusztrálja azt a ma is folyó felülvizsgálati munkát, ahogy a szakértők megpróbálják ikonográfiai és egyéb jellegzetességek alapján elválasztani az ocsút a búzától, azaz kiszűrni a modern kori másolatokat ebből az egyelőre még kevésbé feldolgozott és értett művészeti korszak alkotásaiból.



Les Portes du Ciel Párizsban
Les Portes du Ciel címmel nagyszabású kiállítás látható a párizsi Louvre-ban 2009 március 6. és június 29. között. A három évezredet átölelő kiállítás 350 tárgyat mutat be társadalmi, vallási és művészeti kontextusában. Egyelőre körülbelül ennyit lehet tudni. Reméljük, ahogy közeledik a megnyitó, informatívabb lesz a honlap is. Az eredeti francia ajánlót linkeltem be, de lap tetején könnyedén átválthatunk angolra.

Nincsenek megjegyzések: